Se incarca... Va rugam asteptati...

Newsletter


Ghid practic pentru deshidratarea fructelor si a legumelor

Publicat pe 28th Aug 2015 @ 3:07 PM

Indiferent de modelul de deshidrator pe care îl aveți, deshidratarea se va face cel mai bine la 57ºC.
Ghid pentru deshidratarea fructelor

Alimentul

Prepararea

Textura alimentului deshidratat

Timpul de preparare

grapefruit.png

Mere

Tăiaţi, scoateţi miezul şi tăiaţi în felii sau rondele de 5-6 mm grosime.

Moale

7 – 15 ore

Caisele

Spălaţi, tăiaţi în jumătăţi, feliaţi şi îndepărtaţi sâmburele. Presaţi caisa cu miezul în jos.

Moale

20 – 28 ore

Bananele

Decojiţi şi tăiaţi în felii de 3 mm grosime.

Tare

6 – 10 ore

Fructe de pădure

Lăsaţi-le întregi. În pieliţele ceruite ale fructelor de pădure vor apărea microfisuri.

Tare

10 – 15 ore

Cireşele

Îndepărtaţi sâmburii şi codiţele. Tăiaţi-le în două şi puneţi-le cu miezul în jos. Vor arăta ca stafidele, aveţi grijă să nu le deshidrataţi prea tare.

Tare şi lipicios

13 – 21 ore

Afine

Acelaşi procedeu ca la fructele de pădure.

Moale

10 – 12 ore

Smochine

Spălaţi-le şi îndepărtaţi părţile lovite dacă este necesar, tăiaţi-le în patru şi împrăştiaţi-le într-un strat gros cu pieliţa în jos.

Moale

22 – 30 ore

Struguri

Spălaţi, îndepărtaţi sâmburii şi tăiaţi strugurii în jumătăţi, puneţi-le cu pieliţa în jos. Pretratarea prin albire va reduce procesul de deshidratare cu 50%.

Moale

22 – 30 ore

Nectarine

Spălaţi, scoateţi sâmburele şi pieliţa. Tăiaţi în felii de 10 mm, puneţi-le cu miezul în sus.

Moale

8 – 16 ore

 

Piersici

Spălaţi, scoateţi sâmburele şi decojiţi de pieliţă dacă doriţi. Tăiaţi în felii de 5-6 mm.

Moale

8 – 16 ore

lemon.png

Pere

Spălaţi, îndepărtaţi pieliţa şi sâmburii, tăiaţi în felii de 5-6 mm sau tăiaţi para în 4.

Moale

8 – 16 ore

Curmale japoneze

Spălaţi, îndepărtaţi pieliţa şi căpăcelul acesteia. Tăiaţi în felii de 5-6 mm.

Tare

11 – 19 ore

Ananas

Decojiţi, îndepărtaţi miezul lemnos şi pieliţele. Tăiaţi în felii de 5-6 mm sau baghete.

Moale

10 – 18 ore

Prune

Spălaţi, tăiaţi în două, îndepărtaţi sâmburele şi presaţi pruna pentru ca o suprafaţă mai mare să intre în contact cu aerul

Tare

22 – 30 ore

Rubarbe

Spălaţi şi tăiaţi în bucăţi de 2,5 cm lungime.

Tare

6 – 10 ore

Căpşuni

Spălaţi, tăiaţi căpăcelul şi feliaţi căpşuna, aceasta trebuie să aibă o grosime de 5-6 mm.

Tare şi crocant

7 – 15 ore

Pepene galben

Decojiţi pepenele, îndepărtaţi seminţele şi tăiaţi-l sub formă de baghete.

Tare şi lipicios

8 – 10 ore

 

Pentru mâncare vegană şi alimente proaspete folosiţi 40,5 º C/ timpul de deshidratare poate fi prelungit.

Ghid pentru deshidratarea legumelor

 

Alimentul

Prepararea

Textura alimentului deshidratat

Timpul de preparare

Sparanghel

Spălaţi şi tăiaţi în bucăţi de 2,5 cm.

Fragil

5 – 6 ore

Boboase, verdeţuri sau ceruite

Spălaţi, îndepărtaţi capetele şi tăiaţi în bucăţi de 2,5 cm, sau în stil franţuzesc.

Fragil

8 – 12 ore

Sfeclă

Îndepărtaţi coaja şi tăiaţi în felii groase de 5-6 mm sau în cubuleţe de 3 mm.

Tare

8 – 12 ore

Brocolli

Spălaţi, rupeţi în bucheţele de 5-6 mm. Lăsaţi-le la scurs înainte de a le băga la deshidrator.

Fragil

10 – 14 ore

Varză

Spălaţi, grupaţi/tăiaţi în fâşii de 3 mm.

Fragil

7 – 11 ore

Morcovi

Spălaţi, tăiaţi extremităţi-le şi dacă doriţi curăţaţi de coajă. Tăiaţi în cuburi sau rondele de 3 mm.

Tare

6 – 10 ore

Țelină

Spălaţi bine, îndepărtaţi tulpinile şi tăiaţi în rondele de 5-6 mm grosime.

Tare

3 – 10 ore

Porumb

Decojiţi porumbul, curăţaţi-l de mătase şi daţi-l printr-o baie de aburi fierbinţi şi împrăştiaţi boabele în tava deshidratorului. În timpul uscării mai întoarceţi boabele din când în când.

Fragil

6 – 10 ore

Castravete

Spălaţi şi tăiaţi în felii groase de 3 mm.

Tare

4 – 8 ore

Vânătă

Spălaţi, decojiţi şi tăiaţi în felii groase de 5-6 mm.

Tare

4 – 8 ore

Verdeţuri

Spălaţi bine verdeţurile, îndepărtaţi sâmburii dacă este nevoie şi împrăştiaţi-le în tava deshidratorului, fără ca acestea să fie lipite între ele. Pentru o mai bună deshidratare mai întoarceţi-le din când în când.

Fragil

3 – 7 ore

Ciuperci

Spălaţi-le şi ştergeţi-le cu o cârpă umedă. Tăiaţi-le în felii de 9-10 mm grosime pe de-a lungul ciupercii. Împrăştiaţi-le în tava deshidratorului într-un singur strat.

Tare

3 – 7 ore

Bame

Spălaţi-le, decojiţi-le şi tăiaţi-le în felii de 5-6 mm grosime.

Tare

4 – 8 ore

Ceapă

Decojiţi ceapa, tăiaţi-o în felii groase de 5-6 mm sau în inele de 3 mm grosime. Uscaţi-o la temperatura de 63 ºC.

Tare

4 – 8 ore

Păstârnac

Spălaţi, decojiţi dacă doriţi şi tăiaţi în felii groase de 9-10 mm.

Fragil/greu

7 – 11 ore

Mazăre

Scoateţi boabele de mazăre din păstaie, spălaţi-le bine, daţi-le printr-o baie de aburi fierbinte până ce acestea încep să se încreţească. Uscaţi-le apoi cu un prosop de hârtie şi introduceţi-le în deshidrator.

Fragil

4 – 8 ore

Ardei

Îndepărtaţi codiţa, seminţele şi partea albă din interiorul ardeiului. Spălaţi şi ştergeţi încet ardeii. Tăiaţi în bucăţi, rondele sau fâşii groase de 5-6 mm.

Tare

4 – 8 ore

Porumb pentru floricele

Spălaţi coceanul, îndepărtaţi boabele de porumb după ce s-au uscat foarte bine.

Scorojit

4 – 8 ore

Cartofi

Folosiţi numai cartofi proaspeţi, spălaţi-i bine şi băgaţi-i într-o baie de aburi pentru 5 – 6 minute. Tăiaţi-i în stil franţuzesc, în felii groase de 5-6 mm sau în rondele groase de 3 mm.

Fragil/tare

6 – 14 ore

Dovleac

Tăiaţi în mai multe bucăţi şi îndepărtaţi seminţele. Băgaţi-le într-o baie de aburi sau în cuptor până ce feliile devin moi. Îndepărtaţi coaja, iar pulpa introduceţi-o în blender până ce aceasta devine piure. Folosiţi hârtie pentru prăjituri, rulând-o în aceasta şi lăsaţi-o până ce se usucă, apoi introduceţi dovlecelul în deshidrator.

Tare

7 – 11 ore

Bostănei de vară galbeni

Spălaţi, decojiţi dacă doriţi şi tăiaţi în felii de 5-6 mm grosime.

Tare

10 – 14 ore

Roşii

Spălaţi şi îndepărtaţi codiţa. tăiaţi în felii groase de 5-6 mm. Pentru roşii cherry, sau roşii mici tăiaţi-le în două şi aşezaţi-le în tava deshidratorului cu miezul în sus.

Tare/ fragil

5 – 9 ore

Napi

Decojiţi şi tăiaţi în felii de 9-10 mm grosime.

Fragil

8 – 12 ore

Dovleac

Spălaţi şi tăiaţi în bucăţi. Treceţi dovleacul printr-o baie de abur fierbinte sau introduceţi-l la cuptor până ce devine mai fraged, mai moale. Introduceţi miezul la blender până ce devine un piure, rulaţi conţinutul într-o foaie de hârtie Paraflexx specială, folosită la uscarea alimentelor.

Tare

7 – 11 ore

Igname (cartofi dulci)

Spălaţi ignamele, treceţi-le printr-o baie de aburi fierbinţi până ce acestea devin fragede şi tăiaţi-le în felii groase de 5-6 mm.

Fragil

7 – 11 ore

Dovlecei (Zucchini)

Spălaţi dovlecelul şi tăiaţi-l în felii groase de 5-6 mm sau sub formă de chipsuri groase de 3 mm.

Fragil

7 – 11 ore

 

Pentru mâncarea vegană şi alimente proaspete folosiţi 40,5 ºC/ timpul de deshidratare poate fi prelungit.




AAA