Se incarca... Va rugam asteptati...

Newsletter


Ghid rapid pentru deshidratarea alimentelor

Publicat pe 28th Jan 2017 @ 6:06 PM

Ghid rapid pentru deshidratarea alimentelor:

Ghid rapid pentru deshidratarea alimentelor

1. Folosiți întotdeauna o răzătoare care feliază subțire. Nu folosiți cuțitul. Dacă tăiați cu cuțitul alimentele, există probabilitatea foarte mare să nu tăiați uniform alimentele, astfel unele părți din feliile tăiate cu cuțitul pot fi mai groase și altele mai subțiri, iar deshidratarea nu va fi uniformă.
2. Folosiți numai fructe, legume și verdețuri de calitate. Alimentele lovite, cu bube sau care s-au deshidratat, fiind de mult timp culese nu sunt recomandate pentru a fi puse la uscat.
3. Folosiți prosoape de hârtie pentru alimentele foarte zemoase. O mare parte din suc va fi absorbită de prosop. Astfel tăvile nu se vor păta atât de mult cu suc și se vor spăla mai ușor.
4. Nu deshidratați fructe cu legume. Fructele vor prelua din mirosul legumelor. Este bine să le deshidratați separat. Plus că au timpi diferiți de uscare.
5. Dacă țineți deshidratorul în bucătărie, nu gătiți la aragaz sau cuptor atât timp cât uscătorul funcționează. Aburii și căldura din încăpere vor prelungi procesul de deshidratare cu minim 2 - 3 ore.

Ghid rapid pentru deshidratarea alimentelor

6. Deshidratorul nu trebuie încastrat în mobilă. Are nevoie de o distanță de minim 5 – 8 cm între el  și mobilă pentru a putea să se ventileze. Camera în care trebuie pus va trebui să aibă un geam rabatat tot timpul.
7. Pentru o deshidratare uniformă a alimentelor, atunci când sunt puse pe tăvi nu trebuie să fie suprapuse între ele, tăiați-le cât mai subțire. Încercați să puneți alimente cu textură asemănătoare (morcov, păstârnac, sfeclă roșie) sau (roșie, ardei gras, dovlecel ) sau (măr, pară, banană) sau (portocală, ananas, mango) adică cu aceeași timpi de uscare.
8. Alimentele care au sâmburi lemnoși va trebui să îi îndepărtați înainte de a pune fructele la uscat (prune, vișine, cireșe). Partea bombată a fructelor rotunde va trebui crestată cu vârful unui cuțit, iar fructele se vor pune cu partea zemoasă în jos.
9. Stropiți cu zeamă de lămâie fructele deschise la culoare pentru a nu oxida în timpul procesului de uscare.
10. Dacă uitați alimentele în deshidrator după ce aparatul s-a oprit se recomandă să îl mai porniți pentru 2 – 3 ore în funcție de câtă umiditate au tras din încăpere.

Ghid rapid pentru deshidratarea alimentelor
11. Pentru pâinicile din nuci și semințe puteți folosi foaie de copt din comerț, însă pentru clătitele din fructe și legume va trebui să folosiți o folie reutilizabilă din silicon deoarece acestea sunt gumoase și ușor lipicioase iar atunci când veți încerca să le îndepărtați de pe foaia de copt se va lipi foaia de copt de ele .
12. Pâinicile și în general rețetele care cer blat din nuci și semințe, la jumătatea timpului de uscare se va îndepărta folia / foaia de copt de sub ele, apoi acestea se vor întoarce invers pe tavă pentru o deshidratare cât mai uniformă. Folosiți-vă de încă o tavă pentru pentru a întoarce invers pâinica (sandwich).
13. Pentru pâinici recomand uscarea la o temperatură de 57°C pentru 16 – 24 de ore, în funcție de grosimea blatului și de gradul de umiditate din compoziție.
14. Pentru rădăcinoase recomand o deshidratare la 50°C pentru 14 – 16 ore. 
15. Pentru fructe și legume zemoase 18 – 20 de ore la o temperatură de 57°C, iar legumele și fructele care nu conțin multă zeamă 14 – 16 ore la o temperatura de 50°C.

BeOrganic
16. Păstrați alimentele uscate în borcane din sticlă închise ermetic, în nici un caz în pungi de hârtie pentru că trag umezeală și există probabilitatea foarte mare să facă molii.
17. Textura alimentelor după deshidratare diferă în funcție de ceea ce uscați. Unele sunt crocante, altele sunt gumoase, altele lipicioase.
18. Fructele de pădure după deshidratare sunt tari (afine, zmeură, coacăze). Transformați-le într-o pulbere fină la blender și bucurați-vă de culorile lor vii atunci când sunt puse peste bomboane, blaturi de tort sau smoothie-uri.
19. Verdețurile după ce au fost bine spălate se vor usca cu prosopul de hârtie și se vor pune legăturile întregi pe tăvi la uscat (pătrunjel, mărar, leuștean). Timp de uscare 6 – 8 ore la 41°C.  

Ghid rapid pentru deshidratarea alimentelor
20. Încercați rețetele noastre atât de mult apreciate la târguri și expoziții, accesând link-urile de mai jos.

Cipsuri din Baby spanac 
Granola fără gluten obținută la deshidrator 
Cipsuri din varză creață 
Fursecuri din migdale și miez de cacao 
Pâinici fără gluten din semințe de in auriu și sfeclă roșie 
Cipsuri din frunze de sfeclă mangold 
Pâinici din trei tipuri de nuci

 

Succes!

Ustensile complementare:
⦁ Folie reutilizabilă / foaie de copt – pentru blaturi solide sau pentru piureuri

Folie reutilizabila
⦁ Răzătoare – feliere uniformă

Razatoare ajustabila
⦁ Rolă pentru întins blatul din nuc – pentru a întinde uniform blatul din nuci și semințe pe tavă

Rola lemn
⦁ Folie din plastic – pentru a fi pusă peste blat, atunci când trecem cu rola să nu se lipească parte din blat pe rolă

Folie
⦁ Cuțit ceramic – pentru crestat pâinicile la minim 6 ore după deshidratare, astfel încât la sfârșit aceasta să se rupă în romburi, dreptunghiuri sau pătrate în funcție de cum a fost crestată.

Cutit ceramic

Articolul dedicat exclusiv pentru www.Beorganic.ro 

Toate drepturile rezervate.





AAA