Se incarca... Va rugam asteptati...

Newsletter


Amarantul si beneficiile aduse sanatatii

Publicat pe 21st Sep 2021 @ 3:14 PM

Cuvântul amaranth înseamnă „nevăzut” în greacă. Florile plantei sunt de un viu purpuriu toată vara, fiind o plăcere să le admiri. Cu toate acestea, florile nu sunt atracția cea mai mare a amarantului, ci semințele acestei cereale. După recoltare, acestea sunt utilizate într-un mod similar ca în cazul orezului și ovăzului.

Amarantul este originar din Mexic și America Centrală. A fost un aliment de bază al aztecilor și rămâne parte importantă a dietei celor din America Centrală. Amarantul a crescut în popularitate în întreaga Americă, pe măsură ce mai mulți oameni au devenit conștienți de profilul său nutrițional impresionant.

Este ușor de văzut de ce. Are un gust ușor de nuci, puțin dulceag iar versatilitatea acestuia îl face o alegere perfectă pentru multe rețete.

Beneficiile aduse sănătății

Nutrienții din amaranth pot oferi beneficii semnificative sănătății ca parte din dieta zilnică. Este o sursă de vitamina C, vitală pentru organism în procesul de vindecare deoarece ajută la procesarea fierului în vasele de sânge, repară țesuturile mușchilor, menține nivelul de colagen.

NU conține gluten

Amaranthul este o opțiune foarte sănătoasă pentru cei care suferă de boala celiacă, o condiție în care sistemul imunitar reacționează la gluten și care afectează intestinul subțire.

Bogat în proteine vegetale

Amaranthul este una din cele mai bogate cereale din cele existente pe pământ cu un conținut ridicat de proteine vegetale. Proteina este ușor absorbită de organism și conține toți amino-acizii necesari, inclusiv lizină, care în mod normal lipsește din alte cereale. Studiile de specialitate au arătat că proteina vegetală din amarant este cea mai apropiată ca structură de proteina animală.

Bogat în antioxidanți
Amaranthul este bogat în antioxidanți, incluzând acidul galic și acidul vanilic. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi, care distrug activitatea normală celulară, ajutând la reducerea semnelor vizibile asociate cu îmbătrânirea dar și la prevenția bolilor de inimă.

Ameliorează inflamațiile

Anumite reacții alergice duc la apariția procesului de inflamație datorită producției de imunoglobulină E. Studiile recente au arătat că un consum constant de amarant poate încetini procesul de producție al imunoglobulinei E, reducând inflamația din corp.

Scade nivelul de colesterol

Două studii pe animale au arătat că amarantul și uleiul obținut din acesta au potențialul de a scade semnificativ nivelul rău de colesterol LDL din corp, fără să scadă nivelul bun de colesterol HDL. Mai multe studii vor trebui întreprinse de către cercetători pentru a vedea cum afectează amarantul nivelul de colesterol la oameni.

Un sfert de cană de amaranth uscat conține:
179 Calorii
7 grame de proteine
3 g de grăsimi
31 g de Carbohidrați
3 g de fibre
1 g de zahăr

Amarantul este bogat în proteine, având un procent aproape dublu de proteină, față de porumb sau orez. Proteinele sunt esențiale în menținerea masei musculare și în rezerva de sânge din corp.
Amarantul este o sursă bogată în: fier, calciu, vitamina C, fosfor, mangan, seleniu și mangan.
Amarantul conține doza zilnică necesară de mangan, un micro-nutrient foarte important.
Manganul joacă un rol cheie în reacțiile a mai bine de 300 de enzime din corp, incluzând aici și răspunsul imunitar, activitatea hormonală și formarea sângelui și a oaselor.




AAA