Se incarca... Va rugam asteptati...

Newsletter


Sfaturi pentru o germinare usoara, fara batai de cap

Publicat pe 22nd Jan 2017 @ 11:22 PM

Sfaturi pentru o germinare ușoară, fără bătăi de cap

Sfaturi pentru o germinare usoara, fara batai de cap

Semințe și cantități

Asigurați-vă ca semințele pe care le cumpărați pentru germinat să aibă termenul de valabilitate cât mai mare, să fie comercializate special pentru acest scop – de a fi germinate, să nu fie decorticate, să fie certificate organic și de preferat să fie cumpărate din magazine specializate.

Dacă sunteți începător optați pentru semințe cu o perioadă de germinare rapidă: 2 – 4 zile sau 4 – 6 zile (fasolea mung, ridichea, trifoiul, lucerna, varza roșie, broccoli, floarea soarelui) și care de altfel sunt și foarte gustoase.

Condimentele precum usturoiul, prazul sau chimenul au o perioadă de germinare mult mai lungă de 10 -14 zile și sunt recomandate spre a fi germinate dacă dețineți un germinator automat sau dacă petreceți mai mult timp pe acasă, pentru a le uda mai des.

Cantitatea de semințe pe care o vom pune în fiecare tăviță a germinatorului trebuie să fie mică.

Semințele se umflă în volum cam de 4 – 6 – 8 – 10 ori când sunt gata germinate.

Dacă cantitatea de semințe este prea mare se pot întâmpla următoarele lucruri:

-          Semințele de dedesubt nu apucă să se oxigeneze și mor sufocate sau mucegăiesc;

-          Semințele o dată germinate nu mai au loc în tăvița germinatorului și dau pe afară;

-          Cantitatea obținută este prea mare și nu veți putea să o mâncați într-un timp util.

Se recomandă ca în fiecare tavă a germinatorului să se introduce semințe cu aceeași perioadă de germinare dacă vreți un amestec.

Exemplu: Fasole Mung, Trifoi și Lucerna este un amestec de semințe cu o perioadă de germinare de 3 – 4 zile. Dacă combinați Fasole Mung cu Hrișca și Usturoi, primele semințe care germinează sunt cele de Fasole Mung, celelalte două tipuri germinând abia după încă 10 zile. 

Sfaturi pentru o germinare usoara, fara batai de cap

 

Temperatura și lumina

Germinatorul trebuie ținut într-o încăpere unde temperatura nu trebuie să depășească 15°C – 20°C, altfel semințele voi mucegăi. Grâul este cel mai predispus să mucegăiască, de aceea este bine să fie ținut la maxim 15°C.

Dacă vă hotărâți să germinați în bucătărie, semințele nu trebuie să fie ținute lângă o sursă de căldură precum ar fi aragazul sau cuptorul.

Dacă gătiți scoateți germinatorul pe hol sau balcon deoarece aburii de la mâncare și căldura duc la mucegăirea recoltei sau la uscarea semințelor. Nu este recomandat să puneți germinatorul pe frigider sau pe un raft cât mai sus în bucătărie deoarece este mult mai cald.

De preferat ar fi să țineți germinatorul pe balcon dacă acesta este acoperit, chiar și iarna.

Semințele nu au nevoie de o temperatură mai mare de 5°C pentru a crește și a se dezvolta.

Gândiți-vă că ele sunt plantate primăvara în pământ când afară este frig.

Cu cât este mai frig în încăperea în care îi țineți cu atât este mai bine pentru ei. 
NU se recomandă să stea nici lângă calorifer, iarna dacă acesta funcționează. 

Germenii NU au nevoie de lumină ci numai iarba și vlăstarii, dar asta numai după primele 4 – 5 zile după ce au fost introduse semințele în germinator.

Germenii când cresc nu trebuie să stea în bătaia directa a soarelui. NU puneți germinatorul pe pervaz sau lângă un geam ci cât mai ferit de orice sursa de lumină în primele zile.

Sfaturi pentru o germinare usoara, fara batai de cap

Umiditatea

Recomandare: lăsați peste noapte semințele la hidratat într-un castron cu apă rece curată.

Semințele vor trage suficientă apă și le veți ajuta să germineze mai repede.

Spălați bine semințele înainte de a le introduce în germinator folosind o sită. Băgați-le sub jet de apă rece și ajutați-vă de mână pentru a le spăla bine.

Avantajul unui germinator automat este că puteți introduce semințele în germinator fără să le mai hidrați peste noapte. Germinatorul poate fi setat să ude încontinuu 2 – 4 – 6 ore sau cât considerați dumneavoastră că este necesar pentru a le ajuta să germineze mai repede.

În cazul germinării folosind un germinator manual recomandat ar fi să udați semințele de minim 3 ori pe zi folosind un pulverizator sau băgați-le direct sub jet de apă rece.

Dacă nu sunt suficient de bine udate acestea se vor usca și nu vor ajunge să germineze sau vor germina cu întârziere.

Dacă folosiți un germinator din teracotă Terradisiena se recomandă să îl scufundați și pe acesta în apă înainte de a introduce semințele pentru prima dată în el, pentru a-l menține ud. Fiind din lut acesta trage apa de la semințe și se recomandă să îl udați și pe el odată cu semințele puse la germinat, ori de câte ori veți uda germenii.

În cazul germinatoarelor automate EasyGreen se recomandă să setați temporizatorul să ude de minim 3 ori pe zi a câte 15 minute, asta însemnând 45 de minute pe zi germenii să fie udați.

Avantajul la germinatorul automat este că se menține în interior și o umiditate care ajută germenii să se dezvolte mult mai frumos.

Pentru o germinare mai rapidă recomand ca în fiecare zi să treceți cu degetul prin fiecare tăviță cu germeni. Amestecându-i ușor cu degetul îi oxigenați cumva și le transmiteți energia voastră pozitivă și veți observa că vor crește mult mai repede și frumos.

Sfaturi pentru o germinare usoara, fara batai de cap

Recoltarea și păstrarea

Semințele o dată germinate trebuie scoase din germinator, spălate și mutate într-un castron din sticlă și depozitate în frigider.

Este bine să faceți cantități mici de germeni pentru a avea timp să îi mâncați cât mai proaspeți.

Germenii se păstrează în frigider pentru maxim 7 -10 zile, fără să îi mai udați.

Dacă sunt lăsați în germinator și udați în continuare, germenii încep să se transforme în plăntuțe – vlăstari – îmbătrânind astfel și gustul lor schimbându-se. Devin aspri și amari.

Respectați timpii de germinare, apoi depozitați germenii spălați în frigider.

Pentru iarba de grâu, orz și vlăstarii de floarea soarelui se recomandă să tăiați iarba cu un foarfece curat deasupra părții albe a plantei – tulpinii. Se vor păstra la frigider în pungi cu fermoar.

 

Mucegaiul
Acesta apare atunci când unul sau mai mulți factori externi nu au fost respectați. În cazul germinatorului automat rădăcinile care se creează la baza plăntuței sunt foarte fine deoarece acesta pulverizează fin apa peste semințe ducând la formarea unei rețele foarte fine ți dese de rădăcini, care de multe ori este confundată cu mucegaiul. Acesta este negru la culoare și apare ca niște mici puncte negre la început. recomand mirosirea germenilor în fiecare zi pentru a detecta din timp dacă aceștia încep să mucegăiască sau nu.

Dacă veți trece zilnic cu degetul prin fiecare tăviță veți putea detecta în timp util dacă una sau mai multe semințe au început să mucegăiască. Le putem îndepărta din tăvițe pe cele stricate.
De multe ori semințele vechi ca și cultură duc la mucegăirea recoltei dar și cantitățile prea mari de apă care îneacă efectiv semințele. 

Articol dedicat pentru www.BeOrganic.ro

Sfaturi pentru o germinare usoara, fara batai de cap




AAA